Martinovanje 2020

martinovanjeMartinovo je praznik vinogradnikov, ljubiteljev vina in ostalih zbranih na martinovanju. Nekoč je veljalo, da je martinovo poklon vinu. Danes na martinovo pozornost namenjamo vinu, njegovi kakovosti in posebnostim, ki jih letnik nosi v sebi. Pri tem ne smemo pozabiti, da ob pokušanju mladega vina izrazimo poklon trudu, garanju in vloženemu znanja vinogradniku, ki je skozi celo leto marljivovo skrbel za trto.
Trojiški vinogradniki smo vsa leta organizirali martinovanje v sodelovanju z Občino Sveta Trojica, župniščem in dramsko sekcijo pri Turističnem društvu v Sveta Trojica. V kulturnem programu so sodelovali znani kulturniki.
Žal pa so nam letos ukrepi za zajezitev corona virusa to namero preprečili. Kljub  temu pa Trojiški vinogradniki ostajamo pri tradiciji ohranjanja kulturne dediščine povezane s prehodom mošta v mlado vino. Odločili smo se, da v letošnjem letu martinovanja ne bomo organizirali kot javno prireditev, temveč bomo praznik martinovo obeležili vinogradniki v lastnih zidanicah ali kleteh. Žal nam je, da ne moremo organizirati društvene prireditve, saj je znano, da se je na prireditvi zbralo 100 do 150 obiskovalcev od blizu in daleč.
Žal letos ne bo blagoslova mladega vina katerega je vedno opravil eden od cerkvenih predstavnikov naše župnije. Mlado vino pa bomo lahko pokušali  le v kleteh naših vinogradnikov in na naših stojnicah ko bodo razmere to dopuščale.
V Sveti Trojici bomo nadaljevali z ohranjanjem kulturne dediščine z veliko mero spoštovanja do vina in vinogradnikov.
Fotografija je iz prireditev v preteklih letih.

Peter Leopold