Že dvanajstič postavili klopotec

klopotec2014Društvo vinogradnikov Sv. Trojica v Slovenskih goricah katero šteje okoli 100 članov, je v soboto, 2, avgusta 2014, pripravilo postavitev klopotca. Kot je v društvo navada, ga postavljalo vsako leto pri drugem članu društva, če ta poseduje vinograd in klopotec. Tokratna dvanajsta postavitev klopotca je potekala pri vinogradniku Francu Rojku v Oseku. Ob njegovem vinogradu že nekaj let postavljajo klopotec, ki »odganja« vsiljivce. Pri njem so v okviru društvene postavitve klopotec postavili že drugič. Prireditve se je udeležilo precejšnje število vinogradnikov in ljubiteljev vina.
Obiskovalce in goste je naprej pozdravil predsednik društva Peter Leopold, ki je dejal, da je postavljanje klopotca dolgoletna tradicija vinogradnikov iz Slovenskih goric in Haloz. Izrazil je zadovoljstvo, da je prireditev speljala družina Rojko. Obiskovalce in "postavitelje" klopotca je nagovoril tudi župan Darko Fras, ki je dejal, da je vesel, da društvo s tem ohranja stare navade vinogradnikov, ki so ob svojih vinogradih postavljali klopotce.
Za postavitev klopotca na »ranto«, je z dvigalom poskrbel avtoprevoznik Roman Kramberger. V višine je postavljavca klopotca Zdenka Rojka dvignil upravljavec avtodvigala Matej Kramberger. S tem je olajšal delo postavljavcu, ki je svoje delo opravil brez večjega napora. Da klopotec deluje, je z ročnim pogonom vetrnic, vetra pač ni bilo, dokazal postavljavec Zdenko Rojko, ki je klopotcu, skupaj z obiskovalci prireditve, nazdravil z vinom iz Rojkovega vinograda, ob katerem stoji klopotec. Razumljivo je, da so organizatorji poskrbeli, da obiskovalci prireditve niso bili lačni in žejni. Za lačne želodce je s peko na žaru poskrbel Matej Hrastelj iz Ivanjskega Vrha. Postavitev klopotca je bilo veselo in prijetno druženje vinogradnikov ter gostov ob starem vinogradniškem običaju.

Več v fotogaleriji ...