VANDALIZEM ALI OBJESTNOST

IMG 0555 640x427Sv. Trojica 26. 08. 2014

Meseca maja leta 2012 je Občina Sveta Trojica prejela cepič potomke najstarejše trte iz Lenta. Župan Darko Fras je s pomočjo mestnega viničarja mesta Maribor Staneta Kocuterja, občinskega viničarja Milana Šalamuna in predsednika društva vinogradnikov Petra Leopolda posadil cepič potomke najstarejše žlahtne vinske trte na svetu. Poimenovali smo jo Ildenfonzova trta, po naprednem patru, učitelju in prosvetnem delavcu, ki je s svojim delom dodobra zaznamoval dogajanje v Sveti Trojici.

Gospod Kocuter je takrat v svojem govoru poudaril, da je trta posajena na pravšnjem sončnem mestu, kjer bo zagotovo čudovito uspevala in čez nekaj let že pokazala prvi pridelek. Njegova napoved se je uresničila, saj je trta zelo lepo uspevala. Člani Društva vinogradnikov smo za trto dobro skrbeli in jo varovali pred vremenskimi vplivi. Zaradi dobre kondicije je v letošnjem letu nakazala prvi pridelek osmih grozdov. Letošnjo slabo vreme, predvsem močan veter je trto nekoliko poškodoval, kljub temu je nekaj grozdov dobivalo značilno modro barvo potomke.

Tik pred dozorelostjo prvih grozdov pa je človeška roka uničila triletno delo občinskega viničarja Milana Šalamuna, kajti nepridiprav je trto prerezal na višini enega metra in s tem prekinil njeno rast. Ovenelo trto je prvi opazil prav njen skrbnik Milan Šalamun, ki je izredno vzorno skrbel za njo. Ves pretresen je o dogodku obvestil župana občine Darka Frasa in predsednika Društva vinogradnikov Leopold Petra. Močno pretreseni smo si šli trto ogledat in bili pretreseni nad tem, kaj lahko povzroči človeška zloba. Glede na to, da je trta skoraj neuničljiva, zaradi tega ne bo umrla ampak bo v rasti zaostala vsaj za dve leti. Težko rečemo ali gre za vandalizem ali objestnost, vsekakor je s tem nastala velika škoda.

Upamo, do bo povzročitelja kdaj zapekla vest in se bo za to gnusno dejanje kdaj opravičil, saj nam nastale škode ne more povrniti.

Vsekakor pa ta trta ne more in ne sme biti žrtev osebnih ali drugih zamer, ki jih povzročitelj goji proti komer koli v Sveti Trojici.

20.05.2012 219 Custom IMG 0554 640x427   IMG 0558 640x427 IMG 0561 640x427