Martinovanje pri Sveti Trojici 2014

Martinovanje 2014 4Martinovo je pomemben praznik vinogradnikov in ljubiteljev vina. Posvečen je zaključku del v vinogradu, vsaj se opravi nekakšna inventura del ter poplačilo dolgov, ki so nastali skozi celo leto. S časom je tudi krščanstvo dajalo vedno večji poudarek svetniku Martinu, ki je prevzel funkcijo zaveznika za dobro vinsko letino. Pred prvo svetovno vojno in takoj po njej ga nismo poznali v taki obliki, da bi se posameznik preoblekel v lik škofa v škofa. To smo povzeli iz sosednje Avstrije.
Člani Društva vinogradnikov in predstavniki občine Sveta Trojica smo že nekaj časa razmišljali o drugačni vsebini praznovanja. Lani smo prvič premierno izvedli obsodbo mošta v izvedbi gledališke skupine Turističnega društva. Zaradi pozitivnih mnenj in pohval smo se tudi letos odločili, da krst mošta opravimo z isto skupino in skoraj isto vsebino. Praznovanje se je pričelo v soboto 08. 11. 2014 pred staro prešo.
Krst mošta s sodiščem in poroto je po našem mnenju mnogo bolj pristen in sprejemljiv za vinogradnike in cerkvene predstavnike. Skeč z naslovom Pravična sodba mošta je šaljiva pa vendar ponazorja kaj se z moštom dogaja v sodu in z ljudmi, ki ga preveč pokušajo. Po izreku sodbe in izrečeni zaobljubi, da se bo moštek poboljšal, se je pričela pokušnja mladega vina. Pokušnjo so opravili člani sodišča, župan Darko Fras in podpredsednik Društva vinogradnikov Milan Šalamun. Soglasno so ugotovili, da je letošnje vino kljub neugodnim vremenskim razmerah zelo dobre kvalitete. Nato so mlado vino lahko pokušali tudi obiskovalci prireditve. Za veselo vzdušje na prireditvi je poskrbel priznani pevec Rudi Šantl in glasbena družina Donko iz Oseka, ki se prav v tem času pripravlja na odprtje svojega vinotoča.
Dogajanje se je preselilo v samostansko klet, kjer sta domači župnika pater Bernard Goličnik in pater Jurij opravila blagoslov mladega vina. Po blagoslovu je sledilo druženje in pokušnja mladih vin naših vinogradnikov in vinarjev. Ves čas martinovanja je potekal zanimiv kulturni program, pri čemer ni manjkalo vinskih napitnic, ki jih je prepeval Rudi Šantl, kateremu se je pozneje priključil domačin Jože Golob. Zelo dobro je bila sprejeta glasba družine Donko, ki se je prvič predstavila na naših prireditvah. Vzdušje je bilo nepopisno veselo.
Župan Darko Fras se je v svojem nagovoru zahvalil vsem sodelujočim za organizacijo in izvedbo programa. Posebej mu je ugajal nov način izvedbe prehoda žlahtne kapljice iz mošta v vino ter nastop vseh nastopajočih v kulturnem programu.
S prireditvijo v samostanski kleti se približujemo izvirnemu martinovanju, oziroma želimo obeležiti prehod mošta v vino, kot je to bilo nekoč. O svetem Martinu in njegovim zaslugam za vinogradnike bomo morali ljudi še nekaj časa izobraževati. V začetku 21. stoletja se je na podlagi raznih študij uveljavilo mnenje, da uživanje vina v zmernih količinah ugodno deluje na zdravje. Zmerno pitje in spoštovanje vina je osnovna vinska kultura, na kar opozarjamo trojiški vinogradniki.
Ob prijetnem druženju so obiskovalcem trojiški vinogradniki ponudili svoja vina, med katerimi nista manjkali penini MARTIN IN MARTINA lanskega letnika, ki ju prideluje družina Klobasa.
V društvu smo prepričani, da moramo vino ceniti in ga kulturno uživati, saj nas vino spremlja od rojstva do smrti.

Več v fotogaleriji ...