Vabljeni na rez vinske trte

rez 2015Prišel je čas svetega Vincenca (21. januarja), to je pomemben čas za pridelavo vina. Omenja ga kar nekaj ljudskih pregovorov, ki povezujejo lepoto vremena na ta dan s kakovostjo in količino vinske letine za to leto. Lepše je vreme na ta dan, obilnejša in kakovostnejša bo letina. V preteklosti so šele na ta dan opravili temeljit pregled vinske trte in pričeli z rezjo. V današnjih dneh pa so svoje opravile vremenske spremembe pa tudi tehnologija se je spremenila, zato z rezjo pričnemo mnogo prej.
Kako in kdaj porežemo vinograd, je zelo pomembno za ta letnik in za naslednjo letino. Od rezi je odvisno kakšna bo kvaliteta grozdja in s tem posledično vino. Rezi se moramo lotiti tako, da bo pridelek čim boljši ter da bo trta ostala zdrava in rodna. Od napačne rezi si trta težko opomore.
Postavlja se vprašanje kako so vinogradniki ugotovili, da je potrebno trto obrezovati. Verjetno po naključju. Domneva se, da so živali objedle trto, pridelek na objedenih trsih je bil boljši. Tako so prišli do ugotovitve, da je trto potrebno obrezovati.
Danes je obrezovanje trte nuja. Rez trte je znanost in tudi umetnost. Vsak rezač ima svoj stil in vizijo kakšen pridelek želi. Kako režemo in koliko rodnega lesa (očes) pustimo je odvisno od več kriterijev. Nekoč so puščali več rodnega lesa, saj so želeli čim večji pridelek ne glede na kakovost vin. Danes si takšne rezi ne moremo privoščiti, saj želimo pridelati vrhunska vina in s tem tudi zagotoviti primerno ceno. Vinogradniki se praviloma odločamo za manjšo obremenitev trte. Pri rezi je potrebno upoštevati prejšnje in bodoče rezi, starost trte, lego in sorto trsa. S pravilno rezjo lahko odpravimo bolezni trte in zmanjšamo porabo škropiv.
Vinogradniki ne pozabite reka, da na škarjah trta rodi, zato vas vabim, da se udeležite praktičnega prikaza rezi, ki ga bomo izvajali v sredo 04. FEBRUARJA 2015 s pričetkom ob 10.00 uri na kmetiji Horvat Sebastjan (Eva) Zg. Verjane 3 kjer bomo prisluhnili

TEORETIČNEMU DELU USPOSABLJANJA IN IZVEDLI PRAKTIČNI PRIKAZ REZI VINOGRADA IN SADNEGA DREVJA.

Predavanje in praktični prikaz rezi bo strokovno vodil znani specialist za vinogradništvo univ. dipl. inž. kmetijstva Roman Štabuc iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor in Cvetka Bunderla izKmetijsko svetovalne službe Lenart.
Po opravljenem teoretičnem delu in prikazu pravilne rezi bomo izvajali praktično rez v vinogradu, katerega boste pod strokovnim vodstvom opravili udeleženci usposabljanja. Prosim vas, da s seboj prinesete orodje za rez vinske trte in sadnega drevja ter vremenu primerno obutev.
Usposabljanje spada v program dela našega društva, zato stroške usposabljanja krije društvo. Usposabljanja se lahko udeležijo tudi občani, ki niso člani našega društva.

Peter Leopold
predsednik

rez 2015arez 2015brez 2015c