Rez vinske trte - 4. februar 2015

KIMG 1851 1024x683ljub nekoliko hladnemu dnevu, se je današnjega usposabljanja rezi sadnega drevja in vinske trte udeležilo okrog 30 udeležencev. Strokovnjak za vinogradništvo univ. dipl. inž. kmetijstva Roman Štabuc iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribornam je podal teorijo o novem načinu rezi vinske trte. Veliko zanimanja smo posvetili praktičnemu prikazu rezi na različnih trtah. Usposabljanje smo organizirali s pomočjo Kmetijsko svetovalne službe Lenart, pri čemer nam je pomagala svetovalka Cvetka Bunderla.
Gospod Štabuc nas je podučil kako in kdaj porežemo vinograd, glede na dosedanjo rez in stanja trte. Kako obremenimo trto je zelo pomembno za letošnji pridelek in v naslednjih letih.
Po prikazu rezi na različnih trsih smo udeleženci sami praktično porezali nekaj trt. S tem praktičnim prikazom smo lahko preverili, kaj smo si zapomnili o rezi v preteklih letih in današnjem prikazu. Po pregledu naše rezi, je vinogradniški strokovnjak g. Štabuc bil kar zadovoljen z našim delom. Dobili smo dovoljenje, da lahko s prikazano rezjo nadaljujemo.
S programom varstva vinske trte in sadovnjaka je spregovoril strokovni svetovalec za varstvo rastlin g. Marko Kramer. Udeleženci usposabljanja smo prejeli okvirni načrt varstva in gnojenja vinske trte s priloženim pregledom uspešnosti varstva vinske trte pred najpomembnejšimi boleznimi v letih 2008 do 2014.
Predavanja se je udeležil tudi področni kmetijski svetovalec za zavarovalništvo gospod Benjamin Zemljič, ki nas je seznanil z novostmi v zavarovalništvu vinske trte v letu 2015.
Po prikazu rezi in analizi našega dela smo se zbrali na analizi usposabljanja pri Sebastjanu in Evi Horvat v Zg. Verjanah. Horvati so znani kot dobri gostitelji. Tudi tokrat so nas prijetno presenetili z obilno malico in dobro kapljico. Pred odhodom domov pa smo želodce potešili še s sirovo in ocvirkovo pogačo, za kar se gostiteljema iskreno zahvaljujemo.

Več v fotogaleriji ...

Peter Leopold
predsednik