Martinovanje 2015 - 7.11.2015

IMG 3296 CopyV Društvu vinogradnikov smo tudi letos v sodelovanju z Občino Sveta Trojica pripravili Martinovanje malo drugače kot smo bili vajeni v preteklosti. Skupaj z dramsko sekcijo Turističnega društva bomo prikazali Martinovanje z obsodbo mošteka. Moštek se je moral moral zagovarjati pred strogo vinogradniško poroto.

Kaj sploh je martinovo?

Martinovanje ali martinovo je praznik, posvečen novemu vinu, ali povedano z drugimi besedami, to je obdobje, ko se mošt spremeni v vino. Od vseh teh praznikov na Slovenskem praznujemo predvsem martinovo, in to kar intenzivno. Lahko rečemo, da se vračamo k pradavnim izročilom, ker ga ne praznujemo samo na en dan, ampak kar cel teden.

Tudi navade ob praznikih se spreminjajo.

Ta praznik ima danes drugo razsežnost, ki je do konca prve svetovne vojne in še leta po njej sploh nismo poznali. To je, da se posamezniki oblečejo v maškare, in sicer v škofe Martine, v redovnike, zlasti frančiškanske patre, in druge stereotipne like, ki naj bi simbolizirali slovensko kmečko prebivalstvo, in potem bolj ali manj opiti hodijo od vinograda do vinograda in tam opravljajo neke duhamorne ritualne obrede. Takšno početje nima nobene zveze s tem žlahtnim praznikom.

V našem društvu smo se že pred časom odločili, da ta praznik praznujemo spoštljivo do vina in cerkvenih predstavnikov. Zato se ne oblačimo v »maškare«, ampak to opravi častno vinogradniško sodišče.

Vesel sem, da se tudi druga društva odločajo za kulturnejšo praznovanje Martinovega. Nekateri opravijo blagoslov mošta s cerkvenim predstavnikom, drugi samo s pokušnjo mošta. Na martinovanju vinogradniki želimo dobiti realno oceno o kvaliteti letošnjega vina.

V našem društvu so obsodbo »mošteka » opravili člani dramske sekcije Turističnega društva Sveta Trojica.

Prireditev vedno spremljajo vinogradniške pesmi. Tokrat je za vinogradniške napitnice poskrbel Rudi Šantl in pevke Kulturnega društva Trojica.

Prireditve se je udeležilo veliko število obiskovalcev, med njimi tudi župan Darko Fras i 4. Vinska kraljica Martina Breznik. Mlado vino »PUBEC« pa je blagoslovil pater Bernard Goličnik.

Več v fotogaleriji