REZ VINSKE TRTE 2016

IMGP0519 CopyVincencovo, zapostavljeni vinski praznik
Na praznik in god svetega Vincenca, ki velja za zavetnika vinogradnikov, ko tradicionalno začnemo prvo rez v vinogradih.
Včasih je veljajo, da so si na ta dan vinogradniki voščili srečno vinogradniško novo leto, po stari navadi pa so pred sončnim vzhodom odrezali rodno šibo trte, jo dali v vodo in postavili na toplo. Ozelenela trta pokaže, kako je prezimila in kakšno letino lahko vinogradnik pričakuje.
Torej prišel je čas svetega Vincenca, to je pomemben  čas za pridelavo vina. Omenja ga kar nekaj ljudskih pregovorov, ki povezujejo lepoto vremena na ta dan s kakovostjo in količino vinske letine za to leto. Lepše je vreme na ta dan, obilnejša in kakovostnejša bo letina. V preteklosti so šele na ta dan opravili temeljit pregled vinske trte in pričeli z rezjo. V današnjih dneh pa so svoje opravile vremenske spremembe pa tudi tehnologija se je spremenila, zato z rezjo pričnemo mnogo prej.
Kako in kdaj porežemo vinograd, je zelo pomembno za ta letnik in za naslednjo letino. Od rezi je odvisno kakšna bo kvaliteta grozdja in s tem posledično vino. Rezi se moramo lotiti tako, da bo pridelek čim boljši ter da bo trta ostala zdrava in rodna.  Od napačne rezi si trta težko opomore.
Danes je obrezovanje trte nuja. Rez trte je znanost in tudi umetnost. Vsak rezač ima svoj stil in vizijo kakšen pridelek želi. Kako režemo in koliko rodnega lesa (očes) pustimo je odvisno od več kriterijev. Pri rezi je potrebno upoštevati prejšnje in bodoče rezi, starost trte, lego in sorto trsa. S pravilno rezjo lahko odpravimo bolezni trte in zmanjšamo porabo škropiv.
Vinogradniki ne pozabite reka, da na škarjah trta rodi.  Trojiški vinogradniki bomo tudi letos opravili prikaz praktične rezi vinske trte. Posamezniki zanemarjamo tudi zelena dela v vinogradu, zato bomo letos povabili strokovnjake iz KGZMB ali KGZ Ptuj, da nam praktično pokažejo opravila v vinogradu, ko trta bujno poganja
Datum in lokacija prikaz zelenih del v vinogradu bomo določili na občnem zboru društva.
Vinogradni ne pozabite, da pričnemo z rezjo, nadaljujemo z vezanjem in končujemo s pletjem trte, kot je to povedal vinogradniški strokovnjak univ. dipl. inž. kmetijstva Štabuc iz KGZMB.

Peter Leopold
predsednik