Občni zbor društva vinogradnikov Sveta Trojica

IMG 0506 Copy kopijaTrojiški vinogradniki smo v soboto, 12. marca, uspešno opravili letni občni zbor društva. Na zboru se nas je zbralo 72 članov in gostov. Med gosti je bil župan Darko Fras, ravnatelj osnovne šole Darko Škerget, 4. vinska kraljica Cerkvenjaka, predsedniki Društev vinogradnikov iz Lenarta, Cerkvenjaka in Benedikta. Od domačih društev nas je pozdravil predsednik TD Marjan Klobasa in predstavnica Kulturnega društva Sveti Frančišek Eva Horvat.
Občni zbor je čas, ko opravimo pregled opravljenega dela za preteklo leto.

Med tradicionalne in odmevne prireditve štejemo smo omenili:

1. društveno ocenjevanje vin
- kjer smo člani društva dosegamo visoke ocene.
- v lanskem letu smo podelili 7 zlatih in 19 srebrnih
-  17,75 točk

2. Dan odprte kleti sodi v okvir občinskega praznika občine Sveta Trojica.
- podelili smo priznanja za ocenjena vina in razglasili protokolarna vina Občine Sveta Trojica.

3. Postavitev klopotca spada v kategorijo ohranjanja kulturne dediščine
- V letu 2015 smo prireditev izvedli pri družini Branka Žela iz Spodnje Senarske. Prireditve se je udeležili preko 105 obiskovalcev.

4. Udeležba članov na strokovni ekskurziji je številčna
- V lanskem letu smo se seznanili s primerom dobre prakse na Dolenskem.

5. Prireditev »Martinovanje«.
- Obsodba mošta je mnogo bolj sprejemljiva kot stari način s škofom.
- V Sveti Trojici mlademu vinu posvečamo pozornost katero si vino zasluži
- Film o Martinovanju smo si ogledali po uradnem delu občnega zbora

6. Leta 2015 smo prvič v zgodovini občine odprli kar dva vinotoča (Kukovčev štok v Oseku in vinotoč Pri Betki v Zg. Verjanah)

7. V zadnjem obdobju smo vložili precej truda in finančnih sredstev v promocijo vinogradništva in občine
-
Spletna stran društva nam služi za objave o našem delu in sporočanje o aktualnih napotkih za delo v vinogradu in sadovnjaku namenjeno širši javnosti.
- Vzorno je sodelovanje s Turističnim društvom in nekaterimi drugimi društvi v občini.
- Dobro sodelujemo z DV Cerkvenjak, Benedikt in Lenart ter vinsko kraljico Martino Breznik iz Cerkvenjaka.

8. DRUGO:
Ne glede na zapleteno zakonodajo sem prepričan, da društvo deluje dobro.

Po naši oceni smo organizirali ali vsaj sodelovali na približno dvajsetih prireditvah, katerih se je udeležilo preko 1500 obiskovalcev.

Tako smelo zastavljenega programa ne bi mogli izvesti, če se ne bi redno prijavljali na razpise, ki jih razpisuje Občina Sveta Trojica.

Pohvalne besede so izrekli vsi gostje. Župan Darko Fras je omenil, da si ne predstavlja izvedbo občinskih prireditev brez sodelovanja Društva vinogradnikov in še nekaterih drugih društev. Ravnatelj Darko Škerget je izrekel zanimivo, toda resnično misel. Rekel je, da ne pozna nobenega vinogradnika, ki bi bil slab človek, vsak vinogradnik te rad povabi v klet in s teboj popije kozarček vina. Vinska kraljica Martina Breznik je izrazila zadovoljstvo, da jo povabimo v naš kraj, kje se zelo dobro počuti. Zahvalila se za našo udeležbo na njihovih prireditvah.

Ob koncu se je predsednik Peter Leopold zahvalil članom upravnega in nadzornega odbora za korektno in odlično sodelovanje in dodal: "Zahvala gre vsem organizatorjem dneva odprte kleti, postavitvi klopotca, Martinovanju in dežurnim ob razstavah v protokolarnem centru. Zahvala je namenjena tudi delavcem Kmetijsko gospodarskega zavoda Maribor in Ptuj ter delavki svetovalne službe za izvedbo usposabljanj naših članov. Tukaj imam v mislih tudi sosednja Društva vinogradnikov, s katerimi dobro sodelujemo. Zahvaliti se moram vsem, ki so skozi celo leto sodelovali na naših prireditvah in vložili veliko truda za prepoznavnost našega društva ter promocijo občine Sveta Trojica. Iskreno se zahvaljujem tudi županu Darku Frasu in patru Bernardu Goličniku, ki nam omogočata, da lahko v Razstavno protokolarnem centru Svetega Martina predstavljamo naša vina in za razumevajoč odnos pri zagotavljanju finančne pomoči za naše delo."

Več v fotogaleriji