PENINA

penina1. POSTREŽBA PENINE
Najpogosteje nazdravimo s penino, zato moramo uporabiti ustrezne kozarce za to vrsto vina, vedeti moramo kako z njim postržemo in nazdravimo.
Slovenci penečemu vinu rečemo penina. Ker je nazdravljanje s penino nekakšen obred, naj spomnimo, da nazdravljanje s penino NE TRKAMO S KOZARCI, ker zaradi mehurčkov ne zazvonijo, prav tako ne mahamo z njimi in jih ne dvigujemo visoko v zrak, ampak KOZARCE SAMO DVIGNEMO IN SE VLJUDNO POGLEDAMO V OČI. Kozarec držimo za spodnji del peclja, s tem ne puščamo prstnih odtisov na kozarcu in se pijača ne ogreje.

2. KAKO POSTREŽEMO PENEČE SE VINO
Vsa peneča vina pijemo ohlajena na 6 do največ 8 stopinj Celzija. Kozarec naj bo visok valjast ali kot rog koničast s pecljem. Praviloma so popolnoma prozorni in gladki, da lahko opazujemo mehurčke, ki se dvigajo na površje .

3. TEMPERATURA
Peneče se vino zelo hitro ogreje, zato ga postrežemo med 6 in 8 stopinj Celzija. Nalijemo ga v kozarce tik pred postrežbo.

4. MEHURČKI
Mehurčki so eden od pokazateljev, kako kakovostna je penina. Mehurčki sporočajo vse o kakovosti penečega vina. Če so majhni in jih je veliko, proti vrhu kozarca pa se dvigajo dalj časa, oziroma so dolgotrajni, pomeni, da je penina vrhunska.

5. VRSTE PENEČIH VIN
Delimo jih na popolnoma suhe, izredno suhe, zelo suhe, suhe, polsuhe, polsladke in sladke. Sladko ali polsuho penino postrežemo ob čokoladi, torti, sadnemu desertu jagodah ali drugih sladicah. Suha penina pa se mnogo bolje poda k slanim, mastnim in ocvrtim jedem.