Delavnica res vinske trte

rez trteV ponedeljek, 3. 2. 2020, smo trojiški vinogradniki skupaj z Društvom vinogradnikov Cerkvenjak organizirali delavnico REZ VINSKE TRTE. Teoretični in praktični del je opravil vinogradniški strokovnjak gospod Štabuc. Pri velikem številu udeležencev nam je pokazal nekaj zakonitosti rezi in nas opozoril na napake, ki jih pogosto delamo pri rezi. Rez trte ostaja temeljno vinogradnikovo opravilo, ki na začetku vinskega letnika običajno odloča o pridelku in trajanju vinske trte. Z rezjo želimo doseči pravilno razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z obrezovanjem trajno ohranjamo ciljno vzgojno obliko in preprečimo,da bi trta prehitro odmre. Pri zelo bujnih trtah, lahko na trti brez težav pustite neobrezana dva reznika. V vinogradih je vedno več obolelosti z nevsakdanjimi in do sedaj skoraj nepoznanimi rumenicami, virusi in rakom. Zaradi nepravilne rezi prihaja do odmiranja debla, ki jo imenujemo LESKA. Odmrli les debla lahko očistimo kar z manjšo motorno žago (poglej fotografijo) ter tako vzgojimo novo rastlino.