Delavnica res vinske trte

rez trteV ponedeljek, 3. 2. 2020, smo trojiški vinogradniki skupaj z Društvom vinogradnikov Cerkvenjak organizirali delavnico REZ VINSKE TRTE. Teoretični in praktični del je opravil vinogradniški strokovnjak gospod Štabuc. Pri velikem številu udeležencev nam je pokazal nekaj zakonitosti rezi in nas opozoril na napake, ki jih pogosto delamo pri rezi. Rez trte ostaja temeljno vinogradnikovo opravilo, ki na začetku vinskega letnika običajno odloča o pridelku in trajanju vinske trte. Z rezjo želimo doseči pravilno razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z obrezovanjem trajno ohranjamo ciljno vzgojno obliko in preprečimo,da bi trta prehitro odmre. Pri zelo bujnih trtah, lahko na trti brez težav pustite neobrezana dva reznika. V vinogradih je vedno več obolelosti z nevsakdanjimi in do sedaj skoraj nepoznanimi rumenicami, virusi in rakom. Zaradi nepravilne rezi prihaja do odmiranja debla, ki jo imenujemo LESKA. Odmrli les debla lahko očistimo kar z manjšo motorno žago (poglej fotografijo) ter tako vzgojimo novo rastlino.

Vabilo na prireditve v februarju 2020

Za nami je uspešno leto 2019, kjer smo uspešno opravili številne naloge. V mesecu decembru smo sodelovali na prireditvah ZIMSKA PRAVLJICA in razstavi jaslic v samostanski kleti. Vključili smo se v dobrodelno akcijo zbiranja finančnih sredstev za otroka iz občine Benedikt. OO RK Sveta Trojica in župan David Klobasa sta dala pobudo za dobrodelno kuhanje kisle župe. Zraven pa ponudimo kuhano vino in druge dobrote na stojnicah. Prostovoljne prispevke pa predamo OO RK, ki zbrani denar donira za zdravljenje otrok.

Pred občnim zborom pa že izvajamo usposabljanja naših članov, zato

Vas vabimo na prireditve, ki jih organiziramo sami ali v sodelovanju z drugimi organizatorji.

  1. V ponedeljek, 03. 02. 2020, ob 10,00 uri na lokaciji Izletniška kmetija Breznik v Komarnici 4  bo potekala delavnica »rez vinske trte«.Praktični prikaz rezi in teoretični del bo opravil vinogradniški strokovnjak gospod Štabuc iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.
  1. V ponedeljek, 10.02.2020, ob 10,00 uri bo predavala g. Tadeja Vodovnik Plevnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor in Cvetka Bunderla svetovalne službe Lenart na temo »NEGA MLADEGA VINA«. Vabimo vas, da se predavanja udeležite. Vzorce vin v vinskih steklenicah za delovno pokušnjo prinesite uro pred pričetkom predavanja v prostore Izletniške kmetije Veingerl Trojiški trg 25 Sveta Trojica. Delavnica bo organizirana za naše člane in člane DV iz Cerkvenjaka.

Vzorec vina naj bo opremljen z imenom sorte ter informacijo o preostanku sladkorja v Brix.

  1. V petek, 14.02.2020, ob 18,00 uri ste vabljeni na vinogradniški ples, ki bo v Zg. Partinju v bifeju PRI ANČKI. Na ples so vabljeni tudi vaši znanci ali prijatelji.

Udeležbo javite na telefon 041/743-084 najkasneje do 12.02.2020.

Občni zbor Društva vinogradnikov Sveta Trojica bo 16.02.2020, ob 12.00 uri v Hiši kulinarike Gočovski dvorec. Vabilo prejmete naknadno.

Tudi letos bomo sodelovali na pustovanju v Sveti Trojici kjer bomo udeležence pogostili s kuhanim vinom.

Vljudno vabljeni na vse navedene prireditve. Več informacij dobite pri predsedniku društva Petru Leopoldu tel. 041/743-084.

Vabilo na ČETRTI FESTIVAL VIN OSREDNJIH SLOVENSKIH GORIC

»Skupaj lažje rastemo! Skupaj zmoremo več!«

Spoštovani gospod predsednik, cenjeni upravni odbor, vinska trta igra v naših krajih že stoletja pomembno vlogo. Daje značilen pečat izgledu naše krajine, daje kruh številnim vinogradnikom ter privablja v naše kraje veliko ljudi. Da pa bomo privabili še več ljudi, da se bomo vinogradniki in vinarji še bolj povezali, bom skupaj v sodelovanju z vami in vašimi društvi, priredila že Četrti festival vin Osrednjih Slovenskih goric.


Vljudno vabljeni v petek, 25. oktobra 2019, s pričetkom ob 18 uri
v Frančiškanskem samostanu v Občini Sveta Trojica.

V znak odličnega sodelovanja in želje, da se na festivalu srečamo, ter skupaj nazdravimo – Vas bo kot soorganizatorja, pri vhodu tudi čakala karta na vaše ime.

Martina Breznik Društvo za ohranjanje kulture Vincar

Martinovanje pri Sveti Trojici - 16. november 2019

                                vinog1vinog2

Vabilo na Ocenjevanje vzorcev vin letnik 2018 in izbor protokolarnega vina s pokušnjo vin

Društvo vinogradnikov Sveta Trojica vas vabi, da se udeležite Ocenjevanja vzorcev vin letnik 2018 in izbor protokolarnega vina s  pokušnjo vin.

Ocenjevanje bo potekalo v petek 22. marca 2019 s pričetkom ob 16,00 uri na lokaciji « Izletniška kmetija VEINGERL » Trojiški trg 25, Sveta  Trojica.

Preberi več