Dan odprte kleti

odprte kletiV sklopu 4. občinskega praznika občine Sveta Trojica, se je društvo vinogradnikov predstavilo z dvodnevno prireditvijo pod naslovom »Dan odprte kleti«. Prvi del prireditve se je odvijal pri domačiji Leopold Davida v Zg. Senarski, kjer je pod staro hišo zelo ohranjena obokana (velbana)  klet, kjer temperatura tudi poleti ne preseže 12 stopinj.
Ker z izvedbo takšnih prireditev društvo še nima izkušenj, sta se predsednik Peter Leopold in podpredsednik Milan Šalamun odločila, da prireditev izpeljeta kar v svojih kleteh. Prireditev se je pričela 25.05.2010 ob 17.00 uri kjer se je zbralo cca 50 gostov. Kot se za takšno prireditev spodobi ni manjkalo dobre kapljice, gospodinje in sosedje so poskrbeli za pogostitev z domačim kmečkim kruhom, zaseko in narezkom iz domače tunke. S svojo prisotnostjo so nas počastili župan Darko Fras, podžupan Janez Voglar in radgonska vinska kraljica Andreja Plohl.

V sklopu prireditve je predsednik društva vinogradnikov podelil 19 priznanja za ocenjene vzorce vin letnika 2009. Ob tej priložnosti so razglasili protokolarna vina za leto 2010.
Predsednik društva Peter Leopold je čestital vsem dobitnikom priznanj, obenem pa se zahvalil županu in vinski kraljici za vzpodbudne besede. Za spomin na ta dan jima je podaril steklenico protokolarnega vina.
K dobremu vzdušju je pripomoglo lepo vreme ter gostoljubnost organizatorjev, saj smo se v obeh kleteh zadržali do zgodnjih jutranjih ur.odprte kleti 1

Čez dva dni smo se z istim namenom napotili k Milanu Šalamunu v Gočovski vrh, kjer so nas pod brajdami počakale polno obložene mize samih domačih dobrot, ki jih je pripravila družina Šalamun. Po obilni malici nas je gospodar povabil v klet, kjer smo degustirali različna vina. Ker k vinu sodi tudi pesem smo udeleženci ubrano zapeli nekaj pesmi tudi v kleti.
Ob koncu smo so udeleženci ugotovili, da sta obe prireditvi odlično uspeli, k čemer so pripomogli gospodarja in gospodinji, družinski člani pa tudi sosedje s svojimi prispevki.
Ob koncu tega prispevka se moram zahvaliti predsedniku Petru Leopoldu in podpredsedniku Milanu Šalamunu za dobro izpeljani prireditvi Dan odprte kleti, saj se zavedamo, da je potrebno vložiti mnogo truda, da so vsi zadovoljni.
Od tega leta naprej vsako leto v času občinskega praznika prirejamo prireditev DAN ODPRTE KLETI. Prireditev izvedemo pri enem izmed članov društva vinogradnikov, saj si takšnih in podobnih prireditve kot so dnevi odprtih kleti  naši ljudje želijo, kar potrjuje dosedanja udeležba na vseh prireditvah.