Martinovanje pri Sveti Trojici malo drugače

peninaaaa SmallMARTINOVANJE PO STAREM IN NOVEM NAČINU
Praznovanje svetega Martina poteka praviloma  v soboto najbližje enajstemu novembru v Razstavno protokolarnem centru Svetega Martina. Prireditev organiziramo skupaj z Občino Sveta Trojica in Društvom vinogradnikov. V letu 2013 smo trojiški vinogradniki k sodelovanju povabili kulturno sekcijo pri Turističnem društvu, ki je krst mošta predstavilo na drugačen način kot pretekla leta. V kulturnem programu pa so sodelovali: pevski zbor Društva upokojencev Sveta Trojica, ki jih vodi Zofija Druzovič, mladi harmonikarji pod vodstvom Romana Kranvogla in mešani pevski zbor SLOVENSKI DOM iz Zagreba, ki ga vodi prof. Ivica Ivanovič. Prireditev je bila razdeljena v dva dela. V prvem delu smo prikazali šaljivi krst mošta, drugi del pa je izvedel pater Bernard Goličnik s pomočjo patra Jureta.  Krst mošta s sodiščem in poroto je po našem mnenju mnogo bolj pristen in sprejemljiv za vernike in cerkvene predstavnike. Skeč z naslovom Pravična sodba so izvajali člani kulturne sekcije pri Turističnem društvu. Po izreku sodbe in izrečeni zaobljubi, da se bo moštek poboljšal se je pričela pokušnja mladega vina. Pokušnjo so opravili člani sodišča, župan Darko Fras in predsednik Društva vinogradnikov Peter Leopold.  Soglasno smo ugotovili, da je letošnje vino kljub suši zelo dobre kvalitete.
V drugem delu, smo pod vodstvom domačega župnika patra Bernarda Goličnika in patra Jureta opravili blagoslov mladega vina. Po blagoslovu je sledilo druženje in pokušnja mladih vin naših vinogradnikov in vinarjev. Za pestro kulinarično ponudbo pa je poskrbelo osebje Gostilne na Griču. Ves čas Martinovanja je potekal zanimiv kulturni program, pri čemer ni manjkalo vinskih napitnic. Velik aplavz je požel nam znan solist Jože Golob, ki je zapel pesem EN STARČEK, prisotni pa so mu pritegnili.
Župan Darko Fras se je v svojem nagovoru zahvalil vsem sodelujočim za organizacijo in izvedbo programa. Posebej mu je ugajal nov način izvedbe prehoda žlahtne kapljice iz mošta v vino.
Pater Bernard, ki je blagoslovil mlado vino, je v kasnejšem  intervjuju za POP TV poudaril, da je bil sveti Martin najbolj priljubljen svetnik, predvsem zaradi njegove solidarnosti in velike skromnosti.
V trojiškem Društvu vinogradnikov si prizadevamo, da bi prireditve o vinu potekale čim bolj izvirno, zato smo tudi spremenili način krsta mošta v obliki pravične sodbe. Krst mošta ni bila maškarada, saj ga je blagoslovil pravi pater. S prireditvijo v samostanski kleti se približujemo izvirnemu Martinovanju, oziroma želimo obeležiti prehod mošta v vino, kot je to bilo nekoč. O svetem Martinu in njegovim zaslugam za vinogradnike bomo morali ljudi še nekaj časa izobraževati. V začetku 21. stoletja se je na podlagi raznih študij uveljavilo mnenje, da uživanje vina v zmernih količinah ugodno deluje na zdravje. Zmerno pitje in spoštovanje vina je osnovna vinska kultura, na kar opozarjamo trojiški vinogradniki.
Smatramo, da je bila prireditev izvirna in na kulturnem nivoju, kar priča tudi zainteresiranost televizijske hiše POP TV, da prireditev v celoti posname in jo prikaže gledalcem po celi Sloveniji. V TV dnevniku je bil že prikazan krajši izsek posnetka.
Ob prijetnem druženju so obiskovalcem trojiški vinogradniki ponudili svoja vina, med katerimi nista manjkali penini MARTIN IN MARTINA lanskega letnika, ki ju prideluje družina Klobasa.
V društvu smo prepričani, da so obiskovalci odšli domov z dobrimi vtisi in da se bodo radi udeležili tudi drugih naših prireditev. Organiziranje takšnih prireditev terja mnogo truda in prostega časa, zato si želimo, da bi se naših prireditev udeleževalo več domačinov.

MARTINOVANJE NEKOČ ...

IMG 5574 Small IMG 5598-9 SmallMartro30 Small
IMG 5675-18 SmallIMGP5601 Small

 

 

 

 

 

 

 

 

... IN DANES.

IMG 5639 Small IGP0226 IGP0235

 IGP0278  IGP0231